Powered By Blogger

събота, 9 април 2016 г.

Малко за разказите 

 Основна снимка

 

Сборника "Южна земя" е замислен доста отдавна, още пред 9 години когато Георги Миндизов–(Джордж М. Джордж) написа "Джонга". Постепенно идеята се разви. Някои може да са чели новелата ми "Черният шаман", произведение което за първи път пуснах за  в Интернет преди 2 години (в края на 2013 г.). Постепенно се обособи цял цикъл около него. Първоначалната идея бе да пиша за Африка, но постепенно се фокусът се измести на Австралия и Полинезия. Докато пишех слушах основно Алиша Кийс и Рияна и изневерих на стила си да слушам Тарша Тюрунен.
Другите ми разкази са още по-недовършени. Хейвънският цикъл го мислих за доста добър, но скоро получих сериозни критики за него и затова не е пуснат тук. Западните кралства явно също се нуждаят от пренаписване. Затова съм се съсредоточил върху света на Южната земя.
АКо някой желае може да пуска коментари, не се страхувам от критика, желателно е да е обоснована.

2 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Кръвен обет - Ревю

    изгълтах над 400 страници от кръвен обет на Браян Макклекън и съм много доволен. Все повече ми се набиват аналогиите между фелдмаршла Тамас и Оливър Кромуел и преврата в Англия, където обесват Чарлз, но е използвана механика тип "Убиеца и шута" на Хоб или "Мъглороден" на Сандърсън. по принцип Макклекън е силон повлиян от Сандърсън и това личи. Страхотно са пресъздали Кромуел като характер - студен, жесток, в същото време - малко и идеалист, но без сантименти. готов да взима тежки решения. Син, който не е на неговото ниво - твърде голям идеалист и романтик е, не е готов да взема трудни решения. (синът на Кромуел не го е наследил.)Страна разкъсвана от гражданска война. Предстоящ апокалипсис. Бог - демон, който може да бъде възкръсен. Интриги на килограм. Атентати срещу Тамас и поредица от битки - улични и полеви, като в тях се използват пушки, оръдия, сапьори и магия.
    относно сюжета

    Значи ако някой се чуди в света на Браян маккелън има три вида магия,( както имаше и във Хоб - Умели, Осезатели и Синорна ) - тук има Привилегировани - аристократите, Барутни магове/Отличници -войниците и офицерите и Чудаци. Привилегированите използват пръстите на ръцете си за да контролират стихиите Отвъд - въздух, вода, огън, земя и етер. по един пръст за всяка. Ако изгубиш умението си ставаш Неутрализатор - човек когото Привилегированите не могат да докосват с магията си. Барутните магове могат да възпламеняват барут и да убиват пора на над 2 километра. Извънредно точни са, а сред тях най-характерни са Отличниците, които са най-добрите Барутни магове и задължително са офицери. Ако имаш злато в кръвта не можеш да възпламеняваш. Привилегированите и Барутните магове сериозни се мразят - различни съсловия, различни магии. чудаците си имат своите странности - човек който има третото око, човек който може да изкара без сън, човек който създава храната от нищото (невероятно полезен по време на война), човек който разпознава лъжците и т.н. Малко напомнят Епичните на Сандърсън. (много влияния от Сандърсън ще откриете - Браян Маккелън признава, че се е учил от него)

    Тамас губи жена си, след като тя и той са шпиони, в Кез екзекутират, а кралят на неговото царство отказва да се застъпи за нея. След което крал Мануич подготвя унизителен полу-васален договор с краля на Кез....и Тамас спретва преврат. Всъщност така започва книгата. Бившят инспектор Адамат крачи сред труповете, влиза в залата а на трона седи Тамас, който му дава да се заеме с едно разследване - да разбере какво значи репликата "не престъпвайте завета на Крезимир". Обаче никой не знае какъв е завета на Крезимир, а архивите биват унищожавани по тайнствен начин - и то в определени си части засягащи бог Крезимир.
    И тъй почва книгата....образите са изградени много качествено, при Хоб съм виждал подобно нещо, но на места откривам нещо от хумора на Ририя, механиката по-скоро на Сандърсън, макар да съзирам елементи и от Хоб - по -специално първата трилогия за убиеца.
    сюжета - управлението на О. Кромуел. Много съм доволен, защото купих последната бройка в книжарницата, държаха я на склад.

    ОтговорИзтриване